Розпочатиemoji-rocket:icon

Відповімо на усі запитання

+38 (097) 095-88-13emoji-phone:icon

Відповімо на усі запитання

Бюджетна або контрактна форма навчання, квоти

Категорія:
Батькам
Дата публікації:
6.12.2021
Бюджетна або контрактна форма навчання

Абітурієнти мають можливість вступати на бюджетну або контрактну форму навчання. Основною відмінністю цих двох форм є те, хто оплачує освіту – держава або фізична особа. Нижче ми розглянемо основні питання, пов’язані з цим. 

Який абітурієнт не мріє отримувати стипендію, і, щоб навчання оплачувалося державою? В Україні така можливість є кожен громадянин один раз може здобути безкоштовну освіту за будь-яким фахом. 

 

Яким чином абітурієнт отримує рекомендацію на держзамовлення? Першочергово держава визначає, скільки місць за тією чи іншою спеціальністю вона готова фінансувати. Місця виділяються тим університетам, які мають найбільший попит серед абітурієнтів.

 

Інформація про кількість бюджетних місць на ту чи іншу спеціальність з’явиться безпосередньо перед вступною компанією. Її можна буде переглянути на офіційних сайтах ЗВО. 

Бюджетна форма

Вступник може подати до 5 заяв на бюджет. При цьому він повинен проставити пріоритети від 1 до 5, за якими визначатиметься черга розгляду заяв при вступі на бюджетну форму.

 

Рекомендація до зарахування на державне місце надаватиметься за найвищим пріоритетом (тобто 1), а всі інші заяви в такому випадку анулюватимуться. Це звільнить місця вступникам з нижчими балами. 

 

Наприклад, вступник рекомендований до зарахування на бюджет за 3-м пріоритетом, тому 4 і 5-а заявки скасовуються. Однак при автокоригуванні рейтингу, стало відомо, що він проходить по 2-ому пріоритету, бо зі списків забрали заяви абітурієнтів з нижчими для них пріоритетами. У такій ситуації абітурієнт може вступити на бюджет за 2-м пріоритетом або обрати контракт за 3-м, 4-м і 5-м.

 

Такі коригування проводитимуться, доки всі бюджетні місця в усіх українських ВНЗ  не заповняться. Адже кожен абітурієнт повинен отримати своє бюджетне місце за одним пріоритетом.  

 

Як дізнатися про свої шанси?

Випускнику слід пройти пробне ЗНО і на сайтах, де є інформація про вступну кампанію минулих років, порівняти результати. 

Якщо прогнози невтішні, не потрібно засмучуватися. Запишіть абітурієнта на експрес-курси платформи 11-А з першим безкоштовним заняттям.

 

Контрактна форма

Контракт — це форма навчання за власний кошт. При поданні заяви абітурієнт не вказує пріоритетність і має право подати до 30 заяв.

Контрактних місць у ВНЗ завжди більше, ніж державних, тому отримати їх може фактично кожен абітурієнт. 

 

Які бувають квоти?

 

  • Квота 1 для тих, хто вступає за результатами іспитів. Зокрема, постраждалі учасники Революції Гідності, військовики, абітурієнти із захворюваннями або патологічними станами, що потребують особливих умов, діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки.
  • Квота 2 для осіб, які проживають на територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей, межі зіткнення.
  • Квота 3 за регіональним замовленням для вступу на визначені спеціальності. 
  • Квота 4 для тих, хто вступає на медичні, мистецькі та педагогічні спеціальності, попередньо уклавши угоду про відпрацювання не менше 3 років у селі чи смт. 

 

Рейтинговий список і зарахування

Після остаточних автоматичних коригувань, формуються рейтинги всіх спеціальностей у закладах вищої освіти. Вони стануть відомі до 27 липня 2022 року. 

 

Потрібно встигнути подати документи на державні місця до 18:00 – 04 серпня. Якщо абітурієнти з якоїсь причини не заносять оригінали, то за ними все одно закріплюється право навчання на контракті. 

 

Після зарахування на бюджетні місця починається зарахування абітурієнтів на контракт відповідно до рейтингових балів абітурієнтів. Подати документи необхідно не пізніше 29 вересня 2022 року.

 

Для того, аби вступити на бюджет і скласти ЗНО на 185+, просто необхідна професійна допомога. Записуйтеся на перше безкоштовне заняття по підготовці до ЗНО та ДПА, і наші вчителі поділяться всіма корисними лайфхаками 😉 

11-А.com.ua використовує cookie для персоналізації сервісів і аналітики користувачів. Продовжуючи використовувати даний сайт, ви підтверджуєте свою згоду на використання файлів cookie та умови публічної оферти. Ми серйозно відносимось до захисту персональних даних.